Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Για το Columbia και τη ΒΙΟ.ΠΑ Προμπονά


ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΤΗΣΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΟ COLUMBIA
ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΒΙΟΠΑ ΠΡΟΜΠΟΝΑ


Τα πολλαπλά επιβαρυμένα Πατήσια για άλλη μια φορά έχουν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο επιπλέον τσιμεντοποίησης. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο των κερδοσκοπικών συμφερόντων βρίσκεται το πρώην εργοστάσιο της Columbia και η ευρύτερη περιοχή του Προμπονά. Ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, με φωτογραφική τροπολογία στο νόμο για τα αυθαίρετα, που επιτρέπει σημειακή τροποποίηση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, έδωσε πρόσφατα το πράσινο φως για ιδιωτική εκμετάλλευση του χώρου. Μέσα στην γενικευμένη οικονομική κρίση τα κερδοσκοπικά συμφέροντα επιχειρούν να εκποιήσουν τα πάντα. Αρωγούς τους έχουν την κυβέρνηση (ΥΠΕΚΑ) και το Δήμο.
Με την πρόταση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου να τροποποιηθεί σε ΒΙΟΠΑ προς εξυγίανση και μάλιστα σημειακά και όχι μέσα στο πλαίσιο το οποίο θα διαμορφώσει το υπό συζήτηση Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας/Αττικής, αφαιρούνται οι βασικές χρήσεις (βιομηχανικές –βιοτεχνικές μέσης και χαμηλής όχλησης ) και προστίθενται 10 χρήσεις, χωρίς να υπολογίζονται η αυτονόητη χρήση κοινοχρήστων χώρων. Δηλαδή με την αλλαγή χρήσης των περίπου 56 στρεμμάτων θα προκύψει εντατική δόμηση-πολυώροφα εμπορικά κτήρια και για χρύσωμα του χαπιού προτείνεται και ιδιωτικό μουσείο στο χώρο του Columbia.
Στο εργοστάσιο της Columbia το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του Προμπονά γράφτηκε η ιστορία της μουσικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το 1930 τυπώθηκε ο πρώτος δίσκος και το 1935 λειτούργησε το πρώτο στούντιο φωνοληψίας και εκεί ηχογραφήθηκε το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής λαϊκής μουσικής που συνόδεψε τη ζωή και τους αγώνες του λαού μας. Δε δεχόμαστε σε καμία περίπτωση η πλούσια αυτή πολιτιστική κληρονομιά του χώρου να διαχειρίζεται από ιδιώτες. Αποτελεί ευθύνη της πολιτείας και του δήμου Αθηναίων να αποκτήσουν το χώρο της Columbia και να το μετατρέψουν σε Δημόσιο Μουσείο της Ελληνικής Μουσικής και Δισκογραφίας.
Το εργοστάσιο αυτό αποτελεί σημείο αναφοράς για τη λειτουργία του ευρύτερου χώρου προς όφελος των κατοίκων και της πόλης και όχι ιδιωτικών συμφερόντων. Το σύνολο των 60 στρεμ., σε επαφή με τους πράσινους φυσικούς συντελεστές του Άλσους Προμπονά και του Ποδονίφτη, πρέπει να υπάρξει ως ανοιχτός ελεύθερος χώρος, στον οποίο το διατηρητέο κτίριο γίνεται μουσείο, ενώ μπορούν να ενταχθούν αθλητικές, πολιτιστικές χρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή μικρές βιοτεχνικές μονάδες χαμηλής όχλησης. Η ευρύτερη περιοχή πρέπει να αποτελέσει έναν ανοιχτό πράσινο πνεύμονα για την πυκνοδομημένη περιοχή του 5ου διαμερίσματος της Αθήνας (Πατήσια, Ριζούπολη).
Στηρίζουμε τους αγώνες της «Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση και Αξιοποίηση του Eργοστασίου της Columbia», όπως και κάθε συλλογικότητας που αντιστέκεται στα Πατήσια και στις γειτονιές της Αθήνας απέναντι στην επέλαση της κερδοσκοπίας και της τσιμεντοποίησης. Και στο Columbia, όπως και στο κτήμα Δρακόπουλου οι κάτοικοι με τον ενωτικό, ανυποχώρητο και μαζικό μας αγώνα μπορούμε να κερδίσουμε

Λαϊκή Συνέλευση Πατησίων
κάθε Δευτέρα στις 19:00 στην Αγία Βαρβάρα (Άνω Πατήσια)

Δεν υπάρχουν σχόλια: